Барањата за пакување храна за домашни миленици стануваат столб на индустријата, како компаниите за пакување храна за домашни миленици можат да постигнат одржливост на пакувањето?

Пазарот за домашни миленици доживеа бум развој во последниве години, а според статистичките податоци, се предвидува дека кинеската храна за домашни миленици ќе достигне околу 54 милијарди долари во 2023 година, заземајќи го второто место во светот.

За разлика од минатото, милениците сега се повеќе „член на семејството“.Во контекст на промените во концептот на сопственост на домашни миленици и подигнувањето на статусот на домашни миленици, корисниците се подготвени да потрошат повеќе на храна за домашни миленици за да го заштитат здравјето и растот на домашните миленици, индустријата за храна за домашни миленици како целина, трендот е добар .

Во исто време, пакувањето и процесот на храна за домашни миленици, исто така, имаат тенденција да се диверзифицираат, од раните метални лименки како главна форма на пакување, до истиснување на кеси;мешани ленти;метални кутии;хартиени лименки и други видови на развој.Во исто време, новата генерација станува главна популација на сопственици на домашни миленици, се повеќе компании привлекуваат млади луѓе фокусирајќи се на животната средина, вклучително и за рециклирање;биоразградлив;компостираат и други поеколошки и задржуваат добар изглед и перформанси на материјалите за пакување.

Но, во исто време, со проширувањето на пазарната скала, постепено се појавува и индустрискиот хаос.Безбедноста на храната во Кина за контрола на луѓето е сè посовршена и построга, но храната за домашни миленици ова парче сè уште има многу простор за напредок.

Додадената вредност на храната за домашни миленици е многу значителна, а потрошувачите се поподготвени да платат за своите сакани миленици.Но, како да се гарантира квалитетот на храната за домашни миленици со висока вредност?На пример, од собирање суровини;употреба на состојки;процесот на производство;санитарни услови;складирање и пакување и други аспекти, дали има јасни норми и стандарди за насоки што треба да се следат и контролираат?Дали спецификациите за етикетирање на производите, како што се информациите за исхрана, декларации за состојките и упатствата за складирање и ракување, се јасни и лесно разбирливи за потрошувачите?

01 Прописи за безбедност на храна

Американските регулативи за безбедност на храна за домашни миленици

Неодамна, Американското здружение на службеници за контрола на добиточната храна (AAFCO) во голема мера ги ревидираше Регулативите за модел на храна за домашни миленици и специјализирана храна за домашни миленици - нови барања за означување на храната за домашни миленици!Ова е првото големо ажурирање во речиси 40 години!Го доближува етикетирањето на храната за домашни миленици до етикетирањето на човечката храна и има за цел да обезбеди конзистентност и транспарентност за потрошувачите.

Јапонски регулативи за безбедност на храна за домашни миленици

Јапонија е една од ретките земји во светот која има донесено специфичен закон за храна за домашни миленици, а нејзиниот Закон за безбедност на храна за домашни миленици (т.е. „Новиот закон за домашни миленици“) е поексплицитен во нејзината контрола на квалитетот на производството, како на пример кои состојки не е дозволено да се користат во храна за домашни миленици;барања за контрола на патогени микроорганизми;описи на состојките на адитивите;потребата од категоризација на суровините;и описи на специфичните цели за хранење;Потеклото на инструкциите;нутритивни индикатори и други содржини.

Регулативи за безбедност на храна за домашни миленици на Европската Унија

EFSA Управата за безбедност на храна на Европската унија ја регулира содржината на состојките што се користат во добиточната храна и маркетингот и употребата на храна од животинско потекло.Во меѓувреме, FEDIAF (Feed Industry Association of the European Union) поставува стандарди за нутриционистичкиот состав и производство на храна за домашни миленици, а EFSA пропишува дека суровините на производите на амбалажата мора да бидат целосно опишани според нивните категории.

Канадски регулативи за безбедност на храна за домашни миленици

CFIA (Канадска агенција за инспекција на храна) ги специфицира барањата за системот за квалитет за процесот на производство на храна за домашни миленици, вклучувајќи специфични упатства што мора да се декларираат за сè, од купување суровини;складирање;производствени процеси;третмани за санација;и превенција на инфекции.

Обележувањето на пакувањето храна за домашни миленици е неопходна техничка поддршка за посовршена контрола.

02 Нови барања за пакување храна за домашни миленици

На годишниот состанок на AAFCO во 2023 година, неговите членови заедно гласаа за усвојување на нови упатства за етикетирање на храна за кучиња и храна за мачки.

Ревидираните прописи за храна за домашни миленици за модел на AAFCO и специјализирана храна за домашни миленици поставуваат нови стандарди за производителите и дистрибутерите на храна за домашни миленици.Професионалци за регулирање на добиточната храна во САД и Канада работеа со потрошувачи и професионалци во индустријата за храна за домашни миленици за да развијат стратешки пристап за да се осигура дека етикетирањето на храната за домашни миленици обезбедува посеопфатни описи на производите.

Повратните информации што ги добивме од потрошувачите и советниците од индустријата во текот на целиот процес беа важен дел од нашите заеднички напори за подобрување“, рече Остин Терел, извршен директор на AAFCO. Побаравме јавен придонес за да дознаеме повеќе за промените во етикетирањето на храната за домашни миленици. Подобрете ја транспарентноста и обезбедете појасни информации во формат погоден за потрошувачите. Новото пакување и етикетирање ќе бидат јасно дефинирани и лесно разбирливи. Ова е одлична вест за сите нас, од сопствениците и производителите на домашни миленици до самите миленичиња“.

Клучни промени:

1. воведување на нова табела со нутриционистички факти за домашни миленици, која е реорганизирана за да биде повеќе слична на етикетите за човечка храна;

2, нов стандард за изјави за наменетата употреба, кој ќе бара од брендовите да ја наведат употребата на производот во долната 1/3 од надворешното пакување, што ќе го олесни разбирањето на потрошувачите за тоа како да го користат производот.

3, Промени во описот на состојките, појаснување на употребата на конзистентна терминологија и дозволување на употреба на загради и вообичаени или вообичаени имиња за витамини, како и други цели кои имаат за цел да ги направат состојките појасни и полесно да ги препознаат потрошувачите.

4. Упатства за ракување и складирање, кои не се обврзани да се прикажуваат на надворешното пакување, но AAFCO има ажурирани и стандардизирани изборни икони за да ја подобри конзистентноста.

За да се развијат овие нови регулативи за етикетирање, AAFCO работеше со професионалци за регулација на храна за животни и домашни миленици, членови на индустријата и потрошувачи за да развијат, да соберат повратни информации и да ги финализираат стратешките ажурирања „за да се осигури дека етикетите за храна за домашни миленици обезбедуваат посеопфатен преглед на производот“, рече AAFCO.

AAFCO им дозволи на производителите на производи за домашни миленици на возраст од шест години целосно да ги вклучат промените на етикетирањето и пакувањето во нивните производи.

03 Како гигантите за пакување храна за домашни миленици постигнуваат одржливост во пакувањето храна за домашни миленици

Неодамна, трио гиганти за пакување храна за домашни миленици - Бен Дејвис, менаџер на производи за пакување торбички во ProAmpac;Ребека Кејси, виш потпретседател за продажба, маркетинг и стратегија во ТЦ Трансконтинентал;и Мишел Шанд, директор за маркетинг и истражувач за Dow Foods и Specialty Packaging во Dow.разговараше за предизвиците и успесите во преминувањето кон поодржливо пакување на храна за домашни миленици.

Од филмски торбички до ламинирани торбички со четири агли до полиетиленски ткаени торбички, овие компании нудат широк спектар на производи и размислуваат за одржливост во сите нејзини форми.

Бен Дејвис: Апсолутно мораме да преземеме повеќестран пристап.Од местото каде што сме во синџирот на вредност, интересно е да се види колку компании и брендови во нашата база на клиенти сакаат да бидат различни кога станува збор за одржливост.Многу компании имаат јасни цели.Има одредено преклопување, но има и разлики во тоа што луѓето сакаат.Ова не доведе да развиеме повеќе платформи за да се обидеме да одговориме на различните цели за одржливост што постојат.

Од перспектива на флексибилно пакување, наш главен приоритет е да го намалиме пакувањето.Кога станува збор за цврсти во флексибилни конверзии, ова е секогаш корисно кога се врши анализа на животниот циклус.Повеќето пакувања на храна за домашни миленици веќе се флексибилни, па прашањето е - што е следно?Опциите вклучуваат можност за рециклирање на опциите засновани на филм, додавање на содржина што може да се рециклира после потрошувачката, и на страната на хартијата, притискање за решенија за рециклирање.

Како што споменав, нашата база на клиенти има различни цели.Тие исто така имаат различни формати на пакување.Мислам дека тоа е местото каде што ProAmpac е уникатно позициониран меѓу своите врсници во однос на разновидноста на различни производи што ги нуди, особено во пакувањето храна за домашни миленици.Од филмски торбички до ламинирани четириаголници до полиетиленски ткаени торбички до хартиени СОС и штипнати торбички, ние нудиме широк спектар на производи и се фокусираме на одржливост насекаде.

Пакувањето е многу привлечно во однос на одржливоста.Освен тоа, гарантира дека нашите операции стануваат поодржливи и дека го максимизираме нашето влијание во заедницата.Минатата есен, го објавивме нашиот прв официјален извештај за ESG, кој е достапен на нашата веб-страница.Сите овие елементи се здружуваат за да ги илустрираат нашите напори за одржливост.

Ребека Кејси: Ние сме.Кога гледате на одржливо пакување, првото нешто што го гледате е - дали можеме да користиме подобри материјали за да ги намалиме спецификациите и да користиме помалку пластика?Се разбира, ние сè уште го правиме тоа.Покрај тоа, сакаме да бидеме 100% полиетилен и да имаме производи за рециклирање на пазарот.Ние, исто така, ги разгледуваме рециклираните материјали по потрошувачката, и разговараме со многу производители на смола за напредни рециклирани материјали.

Направивме многу работа во просторот за компостирање и видовме голем број брендови кои го гледаат тој простор.Значи, имаме тристран пристап каде што или ќе користиме рециклирана, компостирана или инкорпорирана рециклирана содржина.Навистина е потребно целата индустрија и сите во синџирот на вредност да создадат пакување кое може да се компостира или може да се рециклира затоа што треба да ја изградиме инфраструктурата во САД - особено за да се осигураме дека се рециклира.

Мишел Шанд: Да, имаме стратегија со пет столба која започнува со дизајн за рециклирање.Ги прошируваме границите на изведбата на полиетилен преку иновации за да се осигураме дека филмовите со еден материјал, целосно PE ги исполнуваат обработливоста, бариерата и привлечноста на полиците што ја очекуваат нашите клиенти, сопственици на брендови и потрошувачи.

Дизајнот за рециклирање е столб 1 бидејќи е неопходен предуслов за столбовите 2 и 3 (Механичко рециклирање и напредно рециклирање, соодветно).Создавањето единствен материјал за фолија е од клучно значење за максимизирање на приносот и вредноста и на механичките и на напредните процеси на рециклирање.Колку е поголем квалитетот на влезот, толку е поголем квалитетот и ефикасноста на излезот.

Четвртиот столб е нашиот развој на биорциклирање, каде што ги претвораме изворите на отпад, како што е искористеното масло за јадење, во обновлива пластика.Со тоа, можеме значително да го намалиме јаглеродниот отпечаток на производите во портфолиото на Dow без да влијаеме на процесот на рециклирање.

Последниот столб е низок јаглерод, во кој се интегрирани сите други столбови.Поставивме цел да постигнеме јаглеродна неутралност до 2050 година и правиме значителни инвестиции во оваа област за да им помогнеме на нашите клиенти и партнери на сопственици на брендови да ги намалат емисиите од опсегот 2 и опсегот 3 и да ги исполнат нивните цели за намалување на јаглеродот.


Време на објавување: Сеп-01-2023 година

Претплатете се на нашиот билтен

За прашања за нашите производи или ценовник, ве молиме оставете ни ја вашата е-пошта и ќе стапиме во контакт во рок од 24 часа.

Следете нè

на нашите социјални медиуми
  • Фејсбук
  • sns03
  • sns02